Siirry sisältöön

Ruoka – nautinto vai vihollinen?

Sitä on pakko käyttää, tuo jokapäiväinen asia joka pitää meidät elossa, ruoka. Nykyään siihen liittyvää tietoutta ja väittämiä epäterveellisyydestä vain pursuaa joka tuutista. On karppausta, dieettiä, ylensyömistä, syömishäiriöitä ja jos jonkinlaista ruokatrendiä. Milloin syömisestä tuli näin hankalaa?

Ennen ei tiedetty montako kaloria on nokareessa voita, tai onko ruisleipä syöpää aiheuttavaa vai ei, koska ruoka oli ensisijaisesti ravinnonlähde. Nykyään ruoka on uusi vedenjakaja, toiset vannovat superfoodien ja luomuruokien nimeen, toiset kuluttavat toinen toistaan lisäainepitoisempia ruokia. Lisäksi on kaalisoppadieettiä, Atkinsia, Painonvartijoita ja mitä vielä.

Vastapainona tälle pikaruokalat lisääntyvät, kouluruuassa säästetään ja korvataan ne puolivalmiilla eineksillä.
Tässä ristiriidassa pienen ihmisen on hankala pysyä mukana, mitä sitten syödä että voisi hyvin ja silti nauttisi elämästä?

Itse syömishäiriön oireista kärsivänä olen joutunut opettelemaan todella pysähtymään ruuan äärelle, liittämään mukaan muitakin asioita kuin kaloreiden tai ravintosisältöjen ulkoalukua. Yhteisöllisyys, kaunis kattaus, makujen kirjo ja vaikkapa vastaleivotun pullan tuoksu ovat niitä hienoja asioita, joiden takia ruuasta saa irti aivan uusia ulottuvuuksia.
Mikään ruoka kohtuullisissa määrin nautiskeltuna tuskin vie sinua ennenaikaisesti hautaan, tai aiheuta yksinään terveyshaittoja.

Oma vastaukseni tähän ikuisuuskysymykseen on; syö mitä sinun tekee mieli, nauti ruuasta, pidä huolta itsestäsi ja pidä maalaisjärki päässä. Nauti perheen kanssa syödystä kunnon ateriasta, tai pidä kavereiden kanssa lettukestit.

1 thought on “Ruoka – nautinto vai vihollinen?

 1. Kirsi Luostarinen

  Kyllä ruoka tiedosta on välillä hyötyäkin. Jonkin sairauden hoidossa auttaa kun tietää millainen ravinto on hyödyksi. Ja helpottaa se painonhallintaakin kun tietää suurinpiirtein mitä kannattaa syödä ja miten paljon.

  Toisaalta nykyään pannaan kaikki överiksi. Ja ääriliikkeitä löytyy joka asiasta niin uskonnosta, ruuasta kuin eläinten pidostakin muutamia mainitakseni. Siinäkin tieto auttaa pysymään poissa pahimmista.

  Itelleni ruoka on ollut niin nautinto kuin vihollinen ja valitettavasti se on sitä edelleen. Syötävä on jotta kestää hengissä ja hyvässä kunnossa mutta taasen jokaikinen ruoka-annos tällä hetkellä aiheuttaa järkyttävän turpoamisen. Mikä ruoka turvottaa vähemmän, mikä enemmän. Mutta kaikki niin tekee.

  Suhtaudun ruokaan välillä pakollisena kuviona välillä käytän siihen aikaa. Kun aikaa ei ole käytän eineksiä. Lisään vain salaattia tai raastetta tai muita vihanneksia niin avot se on vähän terveellisempää. Kun on aikaa kokata teen viimesen päälle terveellistä ruokaa, mutta on materiaalin haaskausta tehdä huonoa ruokaa. Terveellisenkin ruuan pitää maistua hyvälle. Ja kyllä, voi ja kermakin kuuluu terveelliseen ruokaan kohtuudella käytettynä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *