Siirry sisältöön

Korvaa laskiaispullan hillo ja mantelimassa kinuskilla

Laskiaista vietetään tänä vuonna maaliskuun 2. päivä. Mäenlaskun päälle tarjoiltavat herkulliset laskiaispullat on perinteisesti täytetty joko hillolla tai mantelimassalla, mutta uskallatko tänä vuonna kokeilla jotakin erilaista?

Laskiainen on paaston alkamista edeltävä juhla, jonka juuret ovat kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän kunnioittamisessa. Alun perin pakanallisiin menoihin perustuva laskiainen liitettiin kristinuskoon yhdistämällä se Jeesuksen paastoon erämaassa.

Ennen paaston alkamista on tapana juhlia ja herkutella. Mantelimassa ei monille maistu, joten hurmaa pienet ja isommat vieraat tänä vuonna sydämenmuotoisilla kinuskitäytteisillä laskiaispullilla!

Kinuskilaskiaispullat

n. 20 – 30 kappaletta
5 dl maitoa tai maitojuomaa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n.15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.150 g voita tai margariinia
Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
½ dl kinuskikastiketta
n.3 dl vadelmahilloa

Pinnalle:
munaa
raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20-30 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyörittele paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Voit myös jättää raesokerin pois ja laittaa lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria. Paista pikkupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 8-10 min.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää siihen varovasti huoneenlämpöistä kinuskikastiketta, sekoita vain vähän. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu irti. Laita pullan väliin reilusti vadelmahilloa ja kinuskikermaa.

laskiaispullat (1)
Kuva: Myllyn Paras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *