Siirry sisältöön

Mitä ihmettä? – 3 vuotta syötävänä säilyvä pizza

Tutkijat ovat jo vuosia kehitelleet sotilaille valmisruokia, jotka säilyisivät pitkään hyvänä ja maistuisivat maukkaalta.

Torstaina, helmikuun 6, 2014, esiteltiin pizzanpalan sisältävän paketin valokuva julkisesti, sen esitteli upseeri David Accetta USA:n armeijan Natickin Sotilas, Kehitys ja Insinöörikeskuksessa. Pizza oli yksi kysytyimmistä ruokavaihtoehdoista käytettäväksi taistelu- tai kriisitilanteissa ilman tulentekovälineitä.
Tutkijat kertovat että pizza säilyy syötävänä ilman minkäänlaista jäädytysmenetelmää.

“You can basically take the pizza, leave it on the counter, packaged, for three years and it’d still be edible,” said Michelle Richardson, a food scientist at the U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center.

Pizzan kehittelyyn meni noin kaksi vuotta aikaa. Eniten tutkijoilla kesti aikaa kehittelytyössä, koska pizzassa oleva tomaattikastikkeen kosteus, juusto ja päälliset imeytyivät taikinaan ajan myötä, aiheuttaen oivan kasvualustan homeelle ja muille bakteereille.

Ajan myötä tutkijat keksivät ratkaisun tähänkin ongelmaan. Kosteuden säilymistä edistävät aineet — sokeri, suola ja siirappi — sitovat kosteuden kiinni ja estävät sitä joutumasta taikinaan.

Mutta se yksin ei riittänyt pitämään pizzaa tuoreena yli kolmea vuotta n. 80 asteessa, joten tutkijat muuttivat kastikkeen hapokkuutta, juustoa ja taikinaa tehden niistä huonomman kasvualustan bakteereille. He myös lisäsivät rautajauhetta pakkaukseen tehden siitä ilmaa itseensä imevän.

Miltä se sitten maistuu?

Monet sotilaat eivät ole vielä valmista pizzaa maistelleet, koska tuotekehittely ei ole valmis, mutta Jill Bates, joka johtaa maistelulaboratoriota, kertoo olleensa tyytyväinen maistamaansa pepperonia sisältävää pizzaa. Hän kuvailee sitä pannupizzaksi, hieman kosteahkolla kuorella.

“It pretty much tastes just like a typical pan pizza that you would make at home and take out of the oven or the toaster oven,” she said. “The only thing missing from that experience would be it’s not hot when you eat it. It’s room temperature.”

Kalkkunamakkarapizza tulee myös saataville niille sotilaille, jotka eivät syö sianlihaa.

David Accetta, entinen eversti-luutnantti ja laboratorion virallinen tiedottaja, oli myös tyytyväinen maisteltuaan uutuustuotetta.

Laboratorio on myös antanut useiden ruoanlaittomenetelmien asiantuntijoiden maistaa, ideoida ja kehitellä ruokaa eteenpäin.

Yksi kehittäjistä, Dan Nattress, myönsi myös uuden keksinnön ansaitsevan kaikki kiitokset.

“It tastes pretty much what you would get from a pizza parlor,” he said.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *