Siirry sisältöön

Kaikki irti ruoanlaitosta – Mitä tehdä odottaessa?

Hyvä ruoka ei synny hosumalla, vaan sen tekemiseen käytetään paljon aikaa. Esimerkiksi maukkain leipätaikina vaatii reilun kohotusajan ja maistuvin liha tarvitsee runsaasti aikaa marinoituakseen hyvin. Usein vaivannäköä pidetään ruoanlaiton suurimpana hankaluutena, mutta tosiasiassa aika on monessa tapauksessa avainasemassa.

Mutta mitä tehdä odottaessa lihan marinoitumista tai kastikkeen tekeytymistä? Asiasta riippuen odotusajat vaiheiden välillä vaihtelevat viidestä minuutista jopa pariin päivään. Lyhyet odottelut ovat parasta aikaa siistiä keittiötä, mikä takaa ruoanlaiton jatkumisen miellyttävämpänä ja vähentää tarvetta loppusiivoukselle - mikä taas antaa enemmän aikaa mahdollisten vieraiden seuraan liittymiselle sitten, kun ruoka on valmista.

Pitkän kaavan mukaan tapahtuvan ruoanlaiton ei tarvitse sitoa tekijäänsä kokonaan keittiöön. Odottaessa taikinan nousemista ehtii tehdä paljon muutakin, mikä on omiaan sellaisille, jotka eivät halua tai viitsi istuskella keittiön pöydän ääressä lehtiä lukemassa ja kelloa vilkuillessa. Kannattaa silti muistaa asettaa jonkinlainen ajastin soittamaan haluttuna kellonaikana, sillä useammin kuin kerran ovat pullat kärähtäneet uuniin tai kastike kiehunut pohjaan kun ruoanlaittaja on unohtunut lukemaan kirjaa tai katsomaan televisiota.

Pisimmät joutenolot tulevat monesti lihan marinoinnin yhteydessä, jolloin aikaa saattaa kulua tunnista jopa pariin päivään. Marinointiaika riippuu siitä, kuinka kiire ruoalla on ja mitä marinoinnilla haetaan; halutaanko marinadilla mukavaa pintamakua vai pyritäänkö sillä mureuttamaan liha ennen uuniin tai pannulle päätymistä, jolloin puhutaan myös raakakypsennyksestä.

Tässä siis hyviä ehdotuksia sille, miten saat ajan kulumaan, kun odotteluaikaa on noin puolesta tunnista muutamaan tuntiin:

  • Siivoa keittiö ja/tai sen ympäristö ja tiskaa tähän mennessä syntyneet tiskit. Ajan riittäessä ja intoa löytyessä voi toki siivota muuallakin kodissa!-
  • Seurustele vieraiden kanssa. On ikävää, jos kokkia ja talon isäntää tai emäntää ei näy keittiön ulkopuolella.
  • Ota hetki aikaa itsellesi ja lue viimeinkin eteenpäin keskeneräistä kirjaasi tai katso hetki lempisarjaasi. Näin lepuutat jalkojasi ja mieltäsi ruoanlaiton keskelläkin.
  • Viihdytä itseäsi pelaamalla jotakin. Tämä on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun odotteluaikaa on niin vähän, ettet halua lähteä keittiöstä, mutta kuitenkin niin paljon että sinulla ehtisi tulla tylsää. Nykyisin kännyköillä voi pelata vaikkapa pokeria.
  • Tutki nettiä ja tutustu uusiin asioihin tai käytä aika kunnolla hyödyksi ja tarkastele uusia uramahdollisuuksia.

Tietyissä tapauksissa, kuten lihan hauduttamissa uunissa tai marinointien aikana on mahdollista myös tehdä pikku lenkki ulkona tai käyttää perheen koiraa pihalla. Käytä kuitenkin maalaisjärkeä tässä asiassa, äläkä jätä esimerkiksi paistokasaria tai keittoa kuumalle levylle liian kauaksi aikaa vartioimatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *