Siirry sisältöön

Tölkkiolut voi vaarantaa terveyden

Suomen olut- ja virvoitusjuomamarkkinoilla tölkki on vallannut pulloilta tilaa itselleen. Oluessa tölkki on jo ylivoimaisesti tärkein pakkausmuoto.

Tölkkien alumiininen sisäosa on päällystetty bisfenoli-A:ta sisältävällä epoksilla. Tämä estää elintarviketta reagoimasta alumiinin kanssa.Kauppalehden mukaan bisfenolin väitetään muun muassa aiheuttavan syöpää, hedelmättömyyttä ja lasten aivojen kehityshäiriöitä.

Euroopan kemikaalivirasto esittää bisfenolin vaarallisuusluokituksen tiukentamista. Esimerkiksi Ranska on asettanut aineen käyttökieltoon. Yhdysvalloissa Food and Drug Administration (FDA) antoi alustavan luvan bisfenolin käytön jatkamiselle tölkeissä.

Bisfenolin vaaroista löytyy noin tuhat tutkimustulosta, jotka väittävät, että jo pieni altistuminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Bisfenolin liukenemista tölkistä olueen on erittäin mahdollisena. Tätä tukee se, että Kanadassa kahdeksasta tutkitusta tölkkioluesta löytyi jäämiä bisfenolista, mutta vain yhdestä pullosta.

Joukko vapaaehtoisia söi purkitettua keittoa joka päivä viiden päivän ajan. Heidän virtsanäytteidensä bisfenolipitoisuudet olivat yli tuhat prosenttia normaalia suuremmat, kertoo tutkija Karin Michels Harvardin yliopistosta.

olut+kalja+alkoholi+pantti+kauppa+citymarket+tammisto+tölkki+ruoka+ruoan+juomatölkki+juoma+tölkinaukaisija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *