Siirry sisältöön

Välipalassa hurja syöpäriski – MTV: ”Purkki jogurttia vastaa 12–20 tupakkaa”

Professori Mikko Salaspuro on huolissaan suomalaisten jogurtinsyönnistä. Jogurtin sisältämä asetaldehydi on hänen mukaansa alkoholin ja tupakan jälkeen kolmanneksi eniten syöpää aiheuttavaa.

Asetaldehydi on karsinogeeninen aine, jota käytetään paljon aromiaineena elintarviketeollisuudessa, uutisoi MTV3. Kyseessä on maailman yleisin karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine ihmiselle. Samaan vaarallisuusluokkaan kuuluvat esimerkiksi asbesti ja radon.

Suuontelon syövät ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 1980 lähtien. Tämä jyrkkä lineaarinen nousu ei selity pelkästään alkoholin ja tupakan käytöllä.

Valion desin jogurttia sisältää 0,3–0,5 milligrammaa asetaldehydiä. Yhden savukkeen polttamisesta asetaldihydiä liukenee sylkeen 0,05 milligrammaa. Näin ollen 200 gramman jogurttipikarin syöminen vastaisi noin 12–20 savukkeen polttamista.

Valion mukaan syöpien ja elintarvikkeiden sisältämän asetaldehydin välille ei ole esitetty syy-seuraussuhdetta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei näe elintarvikkeiden asetaldehydiä erityiseksi uhkaksi. Eviran kemian ja toksikologian tutkimusyksikön Pertti Koivisto painottaa, että aihe kaipaisi vielä lisätutkimusta.

EU:ssa vain kosmetiikan tuotteille on asetettu suositeltu asetaldehydipitoisuusraja. Elintarvikkeisiin sitä saa sen sijaan lisätä ja tuottaa vapaasti.

pirtelö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *