Siirry sisältöön

HK Amerikan Pekoni® täyttää 40 vuotta – ”Joka päivä ostetaan 20 000 pakettia”

Vuonna 1978 Urho Kekkonen aloitti viidennen virkakautensa tasavallan presidenttinä ja Helena Takalo hiihti kultaa Lahden maailmanmestaruuskilpailuissa. Suomen katsotuin elokuva oli Saturday Night Fever ja samana vuonna syntyi myös HK Amerikan Pekoni®.

Ajatus pekonin valmistuksen aloittamisesta syntyi HK:n johdon Amerikan matkalla 1976. Opintoretkeläisten aamu alkoi aina runsaalla hotelliaamiaisella, jossa tarjolla oli tietenkin pekonia, pannukakkua ja vaahterasiirappia sekä munakokkelia.

Yllättäen, eräänä aamuna tuotantojohtaja Erkki Pesonen totesi pekonia syödessään toimitusjohtaja Jaakko Hjelmille, että ”kyllä mekin tällaista osaamme tehdä”. Tuliaisena valtameren takaa tuli muun muassa idea HK Amerikan Pekonista

Amerikan Pekonin valmistaminen alkoi 1978. Pekonin valmistus porsaan kyljestä oli vaativa prosessi. Uusien laitteiden lisäksi tarvittiin ammattitaitoa, kärsivällistä kokeiluhenkeä ja intohimoa. Esimerkiksi viipalointiin HK:n tuotannosta vastaavat hakivat oppia Tanskasta.

Porsaan kyljelle, sen leikkuulle, suolaukselle, savustukselle ja kypsennykselle kuten myös viipalointiprosessille kehitettiin laatukriteerit. Suolapitoisuutta ja savustustasoa säädettiin lukuisilla testeillä ennen hyväksyntää.

Amerikan Pekoni ei ollut täysin kypsennetty eikä myöskään kylmäsavutuote, vaan uudenlainen tuotetyyppi, puolikypsä valmiste, kertoo Kari Sipilä, joka toimi HK:lla pitkään mm. tuotannon ja tuotekehityksen johtotehtävissä.

Aito ja alkuperäinen HK Amerikan Pekoni on pysynyt lähes muuttumattomana 40 vuoden ajan, aina Amerikan lipun inspiroimaa pakkausta myöten. Suolan määrää on vuosien saatossa vähennetty sekä savustusta ja savustusastetta tarkistettu.

Pekonin käyttö ruoanlaitossa on yleistynyt. Kun aikaisemmin pekonia syötiin pääasiassa vain aamiaisella, niin nykyään se on monipuolinen raaka-aine ruuanlaitossa laajemminkin, aina leivonnaisia myöten. Suolaisen ja makean yhdistelmät houkuttavat villeihin pekonikokkauskokeiluihin.

Pekonin suosiosta kertovat hyvin sen myyntiluvut. Vuositasolla ostetaan pelkästään HK Amerikan Pekonia 7,3 miljoonaa pakettia.

Tämä tarkoittaa, että joka päivä sellainen menee noin 20 000 suomalaisen kauppakassiin, kertoo HKScanin lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Ida Kohtamäki.

Jo antiikin Roomassa nautittiin pekonista. Roomalaisten nimi pekonille oli ”Petaso”. Pekoni-sana on peräisin Ranskasta, missä bacon tarkoittaa suolattua siansivua (bakko = kinkku). Ranskasta bacon omittiin Englantiin. 1770-luvulla John Harris avasi ensimmäisen pekonitehtaan Whiltshiressä Englannissa. Paikka on edelleen pekonin “pääkaupunki” Englannissa.

1920-luvulla Oscar Mayer esittelee ensimmäisen kuluttajapakatun, valmiiksi viipaloidun pekonin Amerikassa. Tästä alkaa amerikkalaisten pekonivillitys. 1950-luvulla Amerikassa oli yli 3 miljoonaa pekonia valmistavaa yritystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *